De juiste framehoogte = aangenamer fietsen!

Een volwassen fiets wordt in meerdere maten gemaakt. Het is belangrijk om de juiste framegrootte (framemaat) te kiezen.

Hoe doe je dat?

1. Je meet je oude fiets op. Met behulp van een rolmaat of duimstok kun je de afstand meten tussen de bovenkant van de zitbuis (daar waar de zadelpen ingaat) tot aan het hart van de trapas (dat is de verbinding tussen de linker en de rechtercrank). Deze lengte in centimeters is dan de framehoogte van de fiets. De fiets heeft dan een framemaat van bijvoorbeeld 57cm.
Let op: Als je bij je nieuwe fiets kiest voor een fiets met een verende zadelpen, moet de zadelpen in je oude fiets minimaal 4cm uit het frame komen.

2. Je kunt ook zelf de framemaat bepalen door je binnenbeenmaat op te meten. Meet de binnenbeenlengte van een van je benen op. Doe dit door met blote voeten ongeveer 20cm met je voeten uit elkaar te gaan staan. De lengte vermenigvuldig je met de factor:

  • Stads– en tourfiets: factor 0,68
  • Mountainbike: factor 0,55
  • Hybride: factor 0,65
  • Racefiets: factor 0,66
  • Stadsfiets: factor 0,68
  • Tourfiets: factor 0,68

Bijvoorbeeld:

Stads- en tour: je binnenbeenlengte is 84cm. Dan wordt de framemaat: 84x 0,68 = 57,12 cm. Hierna zoek je de dichtsbijkomende framehoogte uit. In dit geval zou de framehoogte 57cm worden.

LET OP: Deze berekening is voor een framehoogte zonder verende zadelpen. De vering die in de zadel pen zit verhoogt de fiets met circa 4 cm. Je moet, als je zo’n fiets aanschaft, de framemaat met 4 cm verlagen. Voor een fiets met verende zadelpen zou je dan een fiets met een framehoogte van 53cm nodig hebben.